Šport > Košarka
12494 ogledov

Ne boj, mesarsko klanje, Dallas pa vseeno do zmage

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallasa so na tretji tekmi drugega kroga končnice gostili moštvo Oklahoma City Thunder in po hudem boju zmagali s 105:101.

Po slabi predstavi na prvi tekmi so Dallas Mavericks nato dobili drugi gostujoči dvoboj in serijo izenačili na 1:1 v zmagah, najboljšemu moštvu zahodne konference po rednem delu sezone pa so tako vzeli prednost domačega igrišča. Pred tokratnim obračunoma je bil še enkrat več za nastop vprašljiv načeti Luka Dončić, a je znova stisnil zobe in stopil na parket.

Domači so tretjo tekmo dobro odprli. Tokrat so igrali pod tekmečev obroč, iz bližine pa so v uvodnih minutah tako zadeli vsi člani prve peterke razen Kyrieja Irvinga. Mavericks so povedli z 11:5. Luka je v dobrih treh minutah poleg dveh točk v svojo statistiko vpisal še tri skoke, podajo in ukradeno žogo. Ko je nato zadel še dva od treh prostih metov, je bilo +8 za domače.

Na polovici četrtine se je prednost prepolovila, pri izidu 15:11 pa je trener Jason Kidd nekoliko netipično na klop potegnil slovenskega zvezdnika. P. J. Washington, ki je blestel na drugi tekmi, je izjemno odprl tudi tretji obračun. V prvi četrtini je dosegel kar 11 točk, ob odličnem napadalnem skoku in zelo solidni obrambi pa je Dallas v zadnji dve minuti in pol četrtine vstopil s 24:15.

S petimi zaporednimi točkami je odgovoril Shai Gilgeous-Alexander, dva prosta meta je zadel Dončić, četrtina pa se je zaključila še s trojko Isaiaha Joeja, ki je Oklahoma City Thunder približal na 23:26. Luka je v prvih 12 minutah igre zbral po šest točk in skokov.

Svojo drugo asistenco je nato vpisal po nekaj sekundah druge četrtine, ko je po njegovi podaji trojko zadel Washington. A OKC je hitro izenačil. Dereck Lively II. je nato zgrešil zanj lahko zabijanje, kazen pa je prišla na drugi strani takoj s trojko Jalena Williamsa za vodstvo gostov s 34:31.

Po Dallasovi minuti odmora je ob kopici zgrešenih metov, nenatančen je bil tudi Dončić (skupen met 2/9), za izenačenje poskrbel Tim Hardaway Jr., nato pa je po Irvingovi podaji atraktivno zabil Lively za novo menjavo v vodstvu.

Thunder je odgovoril s sedmimi zaporednimi točkami za svojo najvišjo prednost na tekmi pri 43:38.

Washington je s trojko prišel že do 19 točk, izenačil je Irving, nato pa je koš ob osebni napaki tekmecea dosegel še Luka. Ta je z dodatnim prostim metom Mavericks popeljal do prednosti z 48:45. Domačim je uspel delni izid 10:2.

A v zadnje pol minute so gostitelji vseeno vstopili s točko zaostanka. Dončić je nato prišel do meta za tri točke in ga tudi zadel.

Vendar je z enako mero tik pred iztekom prvega polčasa odgovoril Joe. Na semaforju se je izpisal rezultat 52:51 v korist OKC.

Slovenec je ob metu 4/11 (1/4 trojke, 4/5 prosti meti) zbral 14 točk. K temu je dodal 8 skokov, dve podaji in ukradeno žogo.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Tretja četrtina se je začela z zabijanjem Daniela Gafforda po Dončićevi podaji. Ekipi sta se nekajkrat zamenjali v vodstvu, nato pa je Josh Giddey, ki so ga domači praviloma puščali pri metih, najprej zadel trojko, v naslednjem napadu pa je uspešno zaključil še po prodoru. S petimi zaporednimi točkami je Avstralec Oklahomo popeljal do 61:55.

Tudi Kiddova minuta odmora ni prinesla spremembe, gostje so s štirimi zaporednimi točkami prvič povedli z dvomestnim številom točk.

A nato je prišel silovit odgovor. Lively je zadel tri od štirih prostih metov, Washington trojko, isti igralec pa je po ukradeni žogi Josha Greena z zabijanjem tudi dokončal delni izid 8:0. Na vrsti za 'time-out' je bil trener gostov Mark Daigneault.

Niz domačih pa se je nadaljeval tudi po vrnitvi na parket. Trojko je zadel Green, po kopici zgrešenih metov, ki pa so jih Mavericks popravili s tremi ofenzivnimi skoki, je od 'table' zadel tudi Dončić. Dallasova obramba je bila v teh trenutkih neprebojna, v naslednjem napadu pa je po podaji Ljubljančana s trojko delni niz na kar 16:0 dvignil Washington. Bilo je 71:65.

Po novem 'time-outu' je Thunder sicer odgovoril s petimi zaporednimi točkami, vendar je s trojko odgovoril Irving, še slabša novica pa je bila poškodba drugega moža pri gostih - Jalena Williamsa. Ta je obležal na tleh, šlo je za poškodbo levega gležnja. Kasneje je odšepal v garderobo.

Gilgeous - Alexander, ki je imel znova nekoliko ugodnejši kriterij sodnikov v primerjavi s prvim zvezdnikom domače zasedbe, je s štirimi točkami v zadnji minuti četrtine OKC približal le na -1. Na smolo gostov je nato 0.1 sekunde pred koncem žoga zletela skozi obroč po metu za tri točke Hardawayja Jr. Ta je tako poskrbel za 82:78.

Prvi napad gostov v zadnji četrtini ni bil uspešen, Luka je prišel do 13. skoka, v napadu pa je zadel THJ.

Sodniki so kasneje 'spregledali' očitno odrivanje Cheta Holmgrena, ki je prišel do skoka v napadu, koša in dodatnega prostega meta. 

Dončić je še pobiral odbite žoge v obrambi, Irving pa je eksplodiral s šestimi zaporednimi točkami. Ko je zabil še Lively, so Mavs povedli z 92:83.

Williams se je vrnil na parket in najprej zadel iz igre, nato pa je bil polovično uspešen še s črte prostih metov. Na drugi strani je bil še manj uspešen Gafford, ki je zgrešil oba prosta meta. To je kaznoval SGA s trojko za 89:92.

Luka se je ob številnih kontaktih, piščalke so ostale neme, prebil do tekmečeva koša in povišal prednost, na drugi strani pa ga je vidno z roko odrinil Gilgeous-Alexander, a je na koncu do prostih metov prišel Kanadčan. Ta je zadel le en prosti met.

Na drugi strani so se že na polovici četrtine gostje poslužili namernih prekrškov 'proč od žoge' nad Livelyjem, ki velja za slabega izvajalca prostih metov. To se je tudi potrdilo, novinec je zadel enega od štirih poizkusov. Na srečo domačih do točk niso prihajali niti gostje, dobre štiri minute pred koncem je zadel šele Holmgren. Ta je OKC približal na 92:95.

Dončić je zadel enega, Lively dva prosta meta za +6. Ostale so še tri minute in pol. Luguentz Dort je pri tem naposled dobil peto osebno napako, Kanadčan je na prvi pogled poskušal s kolenom zadeti načeto koleno Slovenca.

Joe je zadel trojko, sledil je nov hiter prekršek nad Livelyjem. Ta je 'sramotno' (za druge pametno) taktiko gostov, ti so ga lovili po celem igrišču, kaznoval z zadetima prostima metoma.

OKC je zaostajal le tri točke, ko so košarkarji Thunderja krenili v hiter protinapad po napaki Irvinga, a je ključno žogo prestregel Dončić in zaključil za 102:97. Pri tem je Luka zahteval še prekršek. Ni ga dobil, ga pa je pod drugim obročem SGA, ta je s prostima metoma znova poskrbel za -3.

Nato je Dort v boju za žogo grdo na tla potegnil Dončića, sodniki so dosodili le 'mrtvo' žogo, a je skok dobil Slovenec. V naslednji obrambni akciji je tega s komolcem v obraz udaril še SGA.

Ključni koš je 39 sekund pred koncem dosegel Irving za 104:99. Holmgren je razliko še zmanjšal s prostima metoma, sedem sekund pred koncem pa je Dort le prišel do šeste osebne napake in tako moral na klop. Luka je zadel prvi prosti met, drugega je zgrešil, OKC pa ob štirih točkah zaostanka ni imel več prave možnosti za preobrat.

Dončić je ob metu 7/17 (1/4 trojke, 7/10 prosti meti) prišel do 22 točk. Zbral je kar 15 skokov, k temu pa dodal pet asistenc in dve ukradeni žogi, ključna je bila tista 2:18 pred koncem. Tudi Irving je vknjižil 22 točk, prvi strelec Dallasa pa je bil znova odlični Washington, ki je dosegel 27 točk. Lively (prosti meti na koncu kar 8/12) je vpisal 12 točk.

Gilgeous - Alexander je tekmo končal pri 31 točkah, Jalen Williams pri 16.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • andrej084 00:14 12.maj 2024.

    Težka tekma, sodniki slabi, Kidd še slabši. Igralec Oklahome porine igralca Dallasa pod košem, sodniki sodijo prekršek Dallasu. Kidd in njegovih 30 pomočnikov ne reagirajo. Luka dobi udarec s kolenom, trener spet ne reagira. Kidd rabi nova očala...

  • BenX 23:03 11.maj 2024.

    Jao... Raztresena igra, Luka pa je tudi ne najde ritma.

Sorodne novice